Označování alergenů

Vážení rodiče,

13.12.2014 je legislativně stanoveno datum, kdy je povinností všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. nemocnic, restaurací, školních jídelen, pekáren, prodejen atd. označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích.

Odvolání na legislativu:

EU – 200/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 článek 21

ČR – 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odst. 10

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu jídla nebo potraviny.

Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst.1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014.

OZNAČENÍ ALERGENŮ JE POUZE INFORMAČNÍ POŽADAVEK:

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, pekáren atd. Dne 13. prosince 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen ,,JASNĚ A ZŘETELNĚ OZNAČIT“, jedná se o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném na zmíněném seznamu legislativně značených potravin.

ŠKOLNÍ JÍDELNA JE POVINNA OZNAČIT VYROBENÝ POKRM ALERGENNÍ SLOŽKOU, ALE NEBUDE BRÁT ZŘETEL NA JEDNOTLIVÉ PŘECITLIVĚLOSTI STRÁVNÍKŮ. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. Jídelna má funkci pouze informační jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. Zvolené číselné označení bude v blízkosti jídelního lístku na seznamu legislativně stanovených alergenů.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU

1) OBILOVINY obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)

2) KORÝŠI a výrobky z nich

3) VEJCE a výrobky z nich

4) RYBY a výrobky z nich

5) JÁDRA PODZEMNICE OLEJNÉ (arašídy) a výrobky z nich

6) SÓJOVÉ BOBY (sója) a výrobky z nich

7) MLÉKO a výrobky z něj

8) SKOŘÁPKOVÉ PLODY (mandle, lískové a vlašské ořechy, kešu ořechy, para ořechy, pekanové ořechy,pistácie, makadamie) a výrobky z nich

9) CELER a výrobky z něj

10) HOŘČICE a výrobky z ní

11) SEZAMOVÁ SEMENA a výrobky z nich

12) OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšší 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj

14) MĚKKÝŠI a výrobky z nich